Родители на деца с онкохематологични заболявания протестираха пред здравното министерство в

...
Родители на деца с онкохематологични заболявания протестираха пред здравното министерство в
Коментари Харесай

МЗ пак обеща по-леки процедури за лекарствата на децата с рак

Родители на деца с онкохематологични болести протестираха пред здравното министерство в четвъртък с искане да се улесни достъпът до медикаменти за дребните пациенти. Те излязоха на улицата, макар че към този момент близо месец се водят договаряния с Министерство на здравеопазването и здравната каса, а институциите заявяват, че процедурите ще бъдат облекчени.

От Сдружението на децата с онкохематологични болести припомниха, че казусът не е решен от 10 години. У нас липсват редица базови лекарства за лекуване на рак, защото производителите им считат разрешените пределни цени у нас за нерентабилни. Болниците имат право да купуват сходни медикаменти без търг, само че за всеки обособен пациент, което затруднява и забавя обезпечаването на лечението. Родителите имат обещанието на Министерство на здравеопазването, давано и преди, че ще се облекчи редът на доставките - лечебните заведения да могат да заявяват избрани количества за 3-6 месеца напред, с цел да няма дефицит.

„ Една от първите ни задания е да отстраняваме бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични болести. Ще усъвършенстваме обсега на документите, периодите за подаването им, както и взаимоотношенията сред обособените лечебни заведения и институциите при обезпечаване на нужните лекарствени артикули. Родителите няма да се занимават повече с документи. Това ще се случва на равнище болница - здравна каса ", каза зам.-министър Жени Начева. Тя даде обещание, че измененията ще са факт от септември.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР